„…Ve stínu temnoty jsou všechny věci jasnější…“

Nový článek z kodexu je tady! Poslední rasa odhalena... Rozhodně nezapomeňte přidávat své názory a komentáře...


Kovy a kovářství
Přidal: Mason, 26.05.2013 v 14:09

Slunce již pálilo vysoko na obloze, když přibližně 30 dělníků pracovalo v dole nedaleko Perawy. Celý týden tuto oblast sužovaly nekonečné deště. Athkal si drsným hřbetem ruky, která byla plná puchýřů otřel zpocené čelo. Do konce jeho dnešní směny zbývalo ještě několik hodin, už teď mu ale působilo potíže vůbec zůstat na nohou. V tomto sektoru lze najít spousta kamení, železa a cínu. Po krátkém vnitřním boji, který značně ovlivnil příchod dozorce, se znovu rozmáchl malým krumpáčem, který se ihned po dopadu zatřásl a zůstal uvězněný ve skále. Po chvilkovém zápasení se Athkalovi podařilo krumpáč vyprostit a jakmile jeho pohled zabloudil ke skále, něco se v ní stříbrně blýskalo. Chvíli se na vzácný kov jen s úžasem díval a poté hlasitě zavolal do prostoru dolu. „Silverium!“

V Redarijských dolech se nachází mnoho vzácných kovů, které většinou těží odsouzenci místo vězení. Žádná z redárijských ras nemá na svém území všechny kovy, proto je v zájmu každé země udržovat s ostatními co nejlepší vztahy. Některé kovy disponují magickými vlastnostmi, nebo také svou odolností vůči magii. Pro každý národ je proto důležité spojit prvotřídní kovářské umění s prvotřídními kovy.

Železo
Železo je nepříliš kvalitní kov, v malé míře se nachází snad po celé Redárii, nejlépe se zásobami je na tom Akhlem (země trpaslíků) a nejhůře Andurský pakt. Železo je levné, můžou si jej dovolit i chudší vrstvy. Má šedou barvu, nedisponuje žádnými magickými vlastnostmi, na magii je necitlivé, stejně jako na runy.

Tarethium
Tarethium se netěží, ani nikde nejsou jeho přírodní ložiska. Je to slitina vynalezena Tarethskými kováři, je více odolné než železo. Je to slitina cínu, železa spolu s trochou křemene. Má lehce stříbrnou barvu. Rovněž jako železo není citlivé na magii a runy.

Ocel
Ocel je trpasličí vynález, je výrazně kvalitnější, odolnější než železo i Tarethium. Na jeho kvalitě se ale odráží i jeho cena. Existuje mnoho druhů oceli, která je méně kvalitní, ale pravá trpasličí ocel obsahuje roztavené železo spolu s hladným křehkým Rutheniem. Pravá trpasličí ocel je poměrně magicky citlivá, hlavně díky Rutheninu v ní obsažené. Ocelovou zbroj si můžou dovolit běžní měšťané.

Silverium
Silverium mimořádně lehký, a zároveň tvrdý kov. Je velmi pevný a pružný. Tavící cena je ale značně zvýšená. Má stříbrnou barvu, a můžou si jej dovolit pouze bohatší vrstvy.

Oridium
Oridium je orkská obdoba oceli, která má lehce nazelenalou barvu a je velice tvrdá. Bohužel už ne natolik pružná, proto je mnohem křehčí. Má výborné magické vlastnosti, jen orci vědí tajnou přísadu do této slitiny. Většina běžných lidí si jej nemůže dovolit.

Obsidián
Lávové sklo, má velmi vysokou teplotu tání, kdy se rozžhaví, tím se zajistí opětovaná tvrdost. Tento materiál se musí rychle kout, než vychladne. Navzdory tomu musí dávat kovář pozor, protože příliš velké nárazy na povrch by ho roztříštily. Po ukování se znovu zahřeje a slije se studenou slanou vodou. Tím se zkalí a nově vzniklá zbraň je tak nesmírně ostrá a odolná. Obsidián však není pro svou křehkost vhodný pro výrobu zbrojí. Magické vlastnosti jsou lepší než u ocele.


Redarium
Je jeden z nejpevnějších kovů ve vesmíru. Má krvavě červenou barvu a leskne se. Je velice drahý a vzácný. Je to velice magii odolný kov, proto ho používají lovci mágů. I velekrál Verdarie používá zbroj z Redaria.

Valacarská ocel
Je nejvzácnější materiál (pouze v Redarii). Tento kov se nachází pouze ve Valacaru, a proto je tak vzácný. Má perfektní magické vlastnosti. V Redarii je jen jeden kus zbroje z tohoto materiálu a ten je ukryt někde v podzemí Skeldalu, hlavního města aliance.





FF